Lahodná chuť čajových lístků vylouhovaných v horké vodě přitahovala už civilizaci ve starověké Číně. Do našich končin se čaj dostal až později a nyní ho vnímáme jako běžnou součást každé kuchyně.
Svou popularitu si po tisíciletí udržel nejen kvůli své mimořádné a klidné chuti, ale také pro své blahodárné účinky na zdraví. V dnešních dnech je na trhu spousta příchutí čaje a stejně tak je rozličné spektrum jejich účinků na zdraví.
Himálajský poklad
Ajurvédské čaje pomáhají indickým léčitelům již po dlouhá léta. Jedná se o směs bylin z prostředí Himálají, které jsou přímo nabité prospěšnými látkami. Není tajemstvím, že tato krajina ukrývá nejednu super potravinu a směs těchto bylin jim hrdě konkuruje.
Jestliže je vaše tělo oslabeno stresem a starostmi, jsou pro vás tyto čaje tím pravým ořechovým. Perfektně nastartují trávení, srovnají látkovou výměnu a uklidňují nervovou soustavu.
Výsledkem dlouhodobější konzumace je nejen fyzické posílení těla, ale také psychická úleva.
Výrazná chuť a temná barevnost
Černé čaje jsou skvělým pomocníkem v boji se špatným krevním tlakem. Jejich pravidelná konzumace dokáže napravit nízký tlak, ale naopak také dát do pořádku ten vysoký. Díky této schopnosti je sníženo riziko mrtvice, infarktu, a navíc budete plní energie.
Jeho vlastnosti oceníte také při nachlazení, jelikož podporuje imunitu a jeho běžná chuť doplněná citronem nebo zázvorem je neodolatelná.
V černém čaji se nachází také vitamin B1 neboli Thiamin. Stejný vitamin je obsažen například v obilovinách nebo mase. Právě tato nenápadná složka je zodpovědná za to, že se po pití černého čaje budete cítit méně unavení a opustí vás chmury a stres.
Čaj přinášející klid a rovnováhu
Zelené čaje zažívají v současné době období popularity. Jsou nabízeny ve formě sypané, uzavřené v čajovém pytlíku nebo práškové. Zároveň jsou doporučovány při detoxikaci a fyzické aktivitě.
Hlavní předností tohoto druhu je vysoký obsah tříslovin, které jsou jako pohlazení pro celý lidský organismus. Jejich přítomnost je prospěšná v boji s toxiny a při čistění organismu. Zelený čaj dokáže zklidnit trávicí trakt, rozproudit lymfatický systém, a dokonce ukočírovat hladinu cukru v krvi.
Jeho pravidelné popíjení snižuje pravděpodobnost civilizačních chorob, jako je cukrovka nebo rakovina. Kromě tříslovin obsahuje také kofein v přiměřeném množství, který vám ráno dodá spoustu energie a na tělo bude působit mnohem lépe než káva.
Tím ovšem výčet prospěšných látek zdaleka nekončí. Zelený čaj obohatí vaše tělo také o vitamin C, a tím posílí imunitu. Ulevíte také cévám srdci i zažívacímu ústrojí. Nakonec vás potěší také jeho blahodárný vliv na pokožku, kterou udrží svěží a zářivou.
Chuť Afriky
Čaj Rooibos je unikátní svou chutí, kterou si získal mnoho příznivců. Jeho vůně je často charakterizovaná jako exotická s příměsí ořechů. Čajovec kapský je surovinou, ze které se Rooibos vyrábí a chlubí se především vysokým obsahem minerálů, které při popíjení zásobují tělo. Veškeré kožní problémy, alergie nebo astma lze řešit právě s tímto africkým pomocníkem.
Bylinné čaje
Označení „nečaje“ nesou takové tekutiny, které jsou připraveny z jiných surovin, než čajový originál. Jedná se o různé byliny, jako je meduňka, kopřiva, máta, třezalka, heřmánek a mnoho dalších.
Účinky na zdraví se poté liší na základě zvolené byliny. Heřmánek společně s třezalkou dokáže perfektně ukolébat ke spánku a zklidnit stres a napětí. Máta vás postaví na nohy při nachlazení, upraví trávící obtíže a nastartuje funkci lymfatického systému.
Bylinné čaje jsou velmi lahodné jak při použití jedné suroviny, tak při mixu mnoha různých bylin.
Autor: Poznani-knihy.cz – velký výběr čajů z celého světa